CNNTÜRK Spikerlerine Spikerlik Kursu
CNNTÜRK, kurumsal spikerlik eğitiminde Başkent İletişim'i tercih etti.
0100 400 #FFFFFF#820000
Levent İnce'yle
Spikerlik Kursu Üzerine
00 300 #000000#FFFFFF
AL JAZEERA TÜRK'E SPİKERLİK KURSU
Al Jazeera Türk Spikerlik Kursu'nda Başkent İletişim'i tercih etti.
0100 400 #000000#FFFFFF
KANAL D'YE SPİKERLİK KURSU
Kanal D Spikerlik Kursu'nda Başkent İletişim'i tercih etti.
0100 400 #000000#FFFFFF
Kanal 7 VE Ülke TV'ye Spikerlik Kursu
Kanal 7 VE ÜLKE TV Spikerlik Kursu'nda Başkent İletişim'i tercih etti.
67550 250 #000000#FFFFFF
En İyi Sabah Haberleri Ödülü
Yerel ve Bölgesel Televizyonlar birliği tarafından düzenlenen “2012’nin En İyileri” ödül töreninde...
67550 250 #000000#FFFFFF
Kaan Yakuphan Başkent İletişim'de
TV8 ile yollarını ayıran haber spikeri Kaan Yakuphan, birikimlerini Başkent İletişim'de öğrencilerine aktaracak.
57550 350 #000000#FFFFFF

Levent İnce'yle Spikerlik Kursu Üzerine


“İstanbul, Ankara ve İzmir’de diksiyon, spikerlik ve sunuculuk alanlarında akademik uzmanlar tarafından eğitimlerin verildiği Başkent İletişim Bilimleri Akademisi Başkanı Levent İNCE ile hangi meslek ve bölümden olursa olsun insanların kişisel gelişimlerine yatırım yapmaları ve akademide aldıkları eğitimleri hangi alanlarda nasıl değerlendirebilecekleri hakkında konuştuk…”

Merhaba, Levent Bey sizi tanıyabilir miyiz?

levent-inceDilbilimciyim. Yaklaşık 20 yıldır diksiyon, spikerlik eğitmenliği yapmaktayım. Başkent İletişim Bilimleri Akademisi Akademi Başkanıyım.

Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nin kuruluş hikâyesi nedir?

Başkent İletişim Bilimleri Akademisi, gerek güzel ve etkili konuşma becerisini kazandırmak amacıyla, gerekse spikerlik – sunuculuk – seslendirme ve oyunculuk meslek becerilerinin kazandırılması amacıyla, 1999 yılında Ankara’da kuruldu. 2005 yılında İstanbul ve 2011 yılında da İzmir şubelerimizi açtık.

Akademinin eğitmen kadrosundan bahsedebilir misiniz?

Rüştü ASYALI, Cihan ÜNAL, Altan ERKEKLİ, Bülent ÖZVEREN, Ali İPİN gibi Devlet Tiyatroları sanatçıları, Seslendirme-Dublaj sanatçıları, TRT ve özel kanallardan spikerler ve sunucular olmak üzere geniş bir eğitim kadromuz var. Eğitim kadromuzun ortak özelliği, yapmış oldukları mesleklerin yanı sıra eğitimcilik konusunda da önemli ölçüde deneyim sahibi olmalarıdır.

Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde verilen eğitimler ile neler amaçlanmaktadır?

İlk ve en önemli amacımız bireyin ana dilini doğru şekilde kullanabilmesini sağlamak. Kişilerin iş ve sosyal yaşantısında iletişime yönelik yaşadığı sıkıntıları en aza indirgemek ve kişisel gelişimi sağlamak. Ayrıca gelişen medya sektöründe kendine bir yer edinmek isteyen kişilerin, amaçlarına uygun profesyonel eğitim alarak, kariyer yapmak istedikleri alanlarda çalışabilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmalarını sağlamak.

Akademinizde eğitimleri verilen programlar hangileridir?

Akademimizde diksiyon-etkili ve akıcı konuşma eğitimi başta olmak üzere, Spikerlik-Sunuculuk, Seslendirme-Dublaj ve Oyunculuk eğitimleri verilmekte.

Diksiyon-Güzel ve Etkili Konuşma programınızın kişilere iş ve sosyal hayatlarında sağladığı özellikler nelerdir?

Akademimizden diksiyon eğitimi almak isteyen kişilerin çoğunluğunu, iletişime yönelik problem yaşayan, kendisini ifade de güçlük çeken, heyecan problemi olan, yanlış alışkanlıklardan kaynaklı harf söylemlerinde sorun yaşayan bireyler oluşturmakta.

Bu doğrultuda eğitim süresince sesin doğru kullanımı vurgu ve tonlama çalışmaları ile heyecan kontrolünün sağlanması ve ikna ediciliğin arttırılması hedeflenmektedir. Telaffuz çalışmaları ile günlük konuşma dilinde akıcılık sağlanması ayrıca bu çalışmalarla paralel olarak beden dili kullanımına yönelik çalışmalarla kişilerin iş ve sosyal yaşantılarındaki iletişim becerilerini güçlendirmeyi amaçlayan bir eğitimdir.

Spikerlik kursunu tamamlayan mezunlarınızı ne gibi avantajlar beklemektedir?

levent-ince-baskent-iletisimÖncelikle meslek ile ilgili genel bir yanılgıdan bahsetmek isterim. Spikerlik-Sunuculuk sadece iletişim bölümleri mezunlarının yapabileceği bir meslek olarak düşünülmekte fakat aksine tanınmış birçok spiker ve sunucunun farklı akademik eğitimleri olduğunu görmekteyiz. Biz de bu süreçte akademik eğitimi her ne olursa olsun bu mesleği yapmak isteyen katılımcılarımıza, profesyonel ortamda, uygulamalı bir şekilde başarılı spikerler ve sunucularla spikerlik eğitimi veriyoruz. Spikerlik kursundan mezun olan spiker-sunucu adayları mesleğe dair yeterli donanıma sahip olarak başarıları doğrultusunda kanal içinde farklı konumlarda çalışmaya başlayabiliyor. Süreç herkes için farklı işleyebiliyor. Kuruma gelen taleplerde bize sunulan ölçütlere uyan ve eğitimi başarı ile tamamlayan öğrenciler akademi tarafından yönlendirilirken, demo kayıtları yapılan diğer öğrenciler de kendi başvurularını yapabiliyor.

Seslendirme-Dublaj programı ile kişiler hangi alanda çalışma şansı yakalayabilir?

Seslendirme-Dublaj eğitimlerinde; diksiyon eğitimini tamamlayan öğrenci adayları, belgesel, reklam, animasyon, film ve fragman seslendirme eğitimlerini, profesyonel stüdyo ortamında uygulamalı bir şekilde alırlar.

Eğitim süresince edindikleri bilgi ve tecrübe ile program bitiminde başarılı oldukları alanlara göre ses renklerini belirten demo kayıtları akademimizde yapılır ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu sınava katılarak başarılı olmaları durumunda Seslendirme-Dublaj mesleki eğitim diplomasını alırlar. Montaj aşaması tamamlandığında demo kayıtları teslim edilen öğrencilere başvuracakları stüdyo iletişim bilgileri verilir. Ayrıca akademiye gelen talepler doğrultusunda bize sunulan ölçütlere uyan ve eğitim sürecini başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz de kurum tarafından yönlendirilir.

Tiyatro ve Oyunculuk bölümünüz de mevcut. Bu bölümdeki çalışma şeklinden bahsedebilir misiniz?

Şubat-2010 verilerine göre, 9 ulusal kanalda 45 dizi yayınlanmakta. Bir dizide, kamera önü ve arkasında en az 60 kişilik ekip görev almakta, bazı dizilerde bu kadro 100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Kaldı ki, sözü edilen rakamlar, bölüm bölüm değişen figüranların sayısı değerlendirilmeden hesaplanmıştır.  Bu kadar geniş bir sektörü oluşturan sinema ve dizi oyunculuğu her geçen yıl cazibesini arttırarak gelişmektedir. Oyunculuk bölümümüzden mezun olan yüzlerce öğrencimiz ekranlarda gördüğümüz dizilerde başrolden alt rollere kadar birçok dizide oynamakta.

Diksiyon programında bulunmuş olmak diğer bazı programlara katılmak için zorunlu. Bu 4 farklı programlar ise birbirleri ile bağlantılı. Akademinizde öğrenim görmek isteyen kişiler en iyi donanımı elde etmek için hangi programlarda bulunmalıdırlar?

Aslında eğitimler bir bütünün parçaları şeklinde düşünülebilir. Örneğin iyi bir seslendirme sanatçısı aslında iyi bir oyuncu da olabilmeli. Fakat bu biraz da kişilerin yetenekleri ile bağlantılı. Bu yüzden diğer programlar arasında, diksiyon eğitimi gibi bir zorunluluk bulundurmuyoruz. Eğitmenleri ile birlikte eğitim süresince kendini değerlendiren, artı ve eksi yönlerini belirleyen katılımcılar tercihleri doğrultusunda diğer eğitimleri de alabiliyorlar.

Akademinizde öğrenim görmek isteyen kişilerde aradığınız şartlar neler?

Akademimiz de eğitim almak isteyen katılımcıların 15 yaş ve üzerinde, en az ilköğretim eğitimini tamamlamış olmaları gerekiyor. Bu şartların yanı sıra kayıt olmak isteyen kursiyerlerimiz ile yapılan ön görüşmeler de var. Bu görüşmeler esnasında eğitim danışmalarımız öğrenci adaylarını almak istedikleri eğitim içerikleri hakkında detaylı bilgilendirerek amaçlarına uygun program seçmeleri için yönlendirici olurlar. Görüşme esnasında farklı konuşma problemleri yaşayan öğrenci adayları eğitmenlerimiz ile ayrıca görüştürülmektedir.

Başkent İletişim Bilimleri Akademisi hangi şehirlerde eğitim vermekte?

Şuanda Ankara, İstanbul ve İzmir de eğitimlerine devam eden Başkent İletişim Bilimleri Akademisi gelişen eğitmen kadrosu ile yakın tarihlerde farklı şehirlerde katılımcılara eğitim imkânı sunacaktır.

Mutlaka ekleme yapmak isteyeceğiniz konular bulunmalıdır. Lütfen kurumsal tanıtım için gereken eklemeleri yapınız, biz yaptığınız eklemeleri röportaj iskeletinde yayına hazırlayacağız. Teşekkürler

Aslında akademimizi en iyi tanımlayan cümle, öğrencilerimizin çok sık dile getirdikleri gibi ‘’KENDİME YATIRIM YAPIYORUM’’ cümlesi ile özetlenebilir. Çünkü katılımcılar eğitim süresince edindikleri farklı bilgilerin ışığında kendilerini de çok daha iyi tanıma şansına sahip olabiliyor. Eğer başarılı olmuş ise sürecin sonunda zaten meslek sahipleri olarak bu sektöre katılmış oluyor.

Kaynak:  (A+ Dergisi)

4 yorum


  • Çok profesyonel bir eğitim süreci gerçekten zaten eğitim kadrosundan da belli oluyor.

    Cevapla
    hazal gerçekKasım 1, 2013 1:42 pm
  • Levent İnce ve Başkent iletişimin bütün eğitmenleri çok değerli insanlar kişilerin en iyi şekilde yetişmesi için mükemmel bir eğitim veriyorlar. Bize bu imkanları sağladıkları için teşekkür ederim.

    Cevapla
    YELDA İNCİSOYAralık 9, 2013 7:17 pm
  • Bende Spiker olmak istiyorum. Ve bu eğitim süreci düşündüğümden de iyi en kısa sürede kayıt işlemi için kurumunuza geleceğim. Böyle bir kadrodan eğitim almak heyecan verici.

    Cevapla
    Arda ÖzdekAralık 13, 2013 1:58 am
  • Spikerlik eğitiminde bence Türkiye’nin en iyisi. Kurstan sonra da çok profesyonel demo çekiyorlar. Levent Hocayla görüşmeden karar vermeyin derim.

    Cevapla
    Evrim AlptekinKasım 14, 2014 12:24 am

Yorum yaz...

Adınız Soyadınız(gerekli)

E-posta adresiniz(gerekli)

Facebook ya da Twitter adresiniz(gerekli)

İletiniz(gerekli)